Den 9/11-05
Jag skulle ju berätta om vilka grönsaker som jag tycker är odlingsvärda. Först måste jag börja med sallat som ju är tacksam att odla hela säsongen. Jag brukar börja att så huvudsallat i kruka på våren, den planterar jag ut som plantor sedan. I odlingsbäddarna sår jag plocksallat som finns kvar en stor del av sommaren. Sedan sår jag i kruka med jämna mellanrum, ungefär var 14:e dag, så jag hela tiden har plantor att sätta ut när det blir luckor i odlingen.Morötter skulle jag inte kunna vara utan. Mest har jag "Nantes"-sorter, de är godast tycker jag. Det finns både sommar-och vintersorter.Rödbetor använder jag inte så mycket i matlagningen, men jag har kommit över ett recept med växtfärgning med rödbetor på ullgarn! Det skall bli intressant att prova, färgen skall bli olikaröda nyanser.Lök älskar jag! Så jag odlar många sorter. Potatislök och schalottenlök är tacksamma löksorter som håller sig fina vintern igenom. De är ju inte så stora som vanlig gul lök, men har fördelen att inte ruttna så lätt. Purjolök brukar vi skära på smörgåsen hela hösten och sedan brukar jag torka resten i min torkapparat. Det är jättebra att kunna ta och lägga i soppor, stuvningar och grytor på vintern. Gräslök är ju också tacksam, bara man ger den näring hela sommaren och klipper ner den så att det kommer nytt hela tiden.Vitlök planterar jag på hösten och skördar i slutet av juli nästa sommar. De brukar bli fina om man ger dem en del näring.Några grönsaker som är oerhört tacksamma är ju pumpor, squash och vintersquash. Det blir stora skördar av alla. Jag brukar ha pumpor på komposten och det trivs de verkligen med. Tomater och gurka odlar jag i växthuset och det brukar bli en hel del att äta under sommaren.Potatis är väl den grönsak som man har mest nytta av. Den använder man ju till mycket. Man kan ju även sätta en andra omgång med tidiga potatis när man har skördat något tidigt, t.ex tidiga morötter. Så har man färskpotatis på hösten också! Dill odlar jag också en hel del av, för det är så bra att frysa in och ha hela vintern till räkpajer, tonfiskröra att ha på smörgås m.m. Detta var något av det jag brukar odla i grönsaksväg. Jag skall berätta om bär och frukt en annan dag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar